Tuesday, August 1, 2017

«Μήδεια» του Ευριπίδη, η βαρβαρότητα του έρωτα | Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2017. Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. ΔηΠεΘε Ιωαννίνων. Η καλλιτεχνική σύμπραξη τριών ιστορικών θεσμών της χώρας είναι το πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού. Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη, με ένα σύνολο εξαιρετικών ηθοποιών και συνεργατών, παρουσιάζει τη «Μήδεια» του Ευριπίδη στην αξεπέραστη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Γεράσιμος Γεννατάς, Μαριάννα Κάλμπαρη, Αλεξάνδρα Καζάζου, Σύρμω Κεκέ, Ιωάννα Μαυρέα, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Θεοδώρα Τζήμου. Στον ρόλο της Μήδειας, η Μαρία Ναυπλιώτου. Ιάσων, ο Χάρης Φραγκούλης. Στις 4 & 5 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σηματοδοτώντας την επιστροφή του Θεάτρου Τέχνης στο αργολικό θέατρο ύστερα από 7 χρόνια.
 
Φωτογραφία του Aris Asproulis.
«Δύο φορές βάρβαρη η Μήδεια, από καταγωγή και από έρωτα» 
γράφει στον πρόλογο της μετάφρασής του ο Γιώργος Χειμωνάς. 
Δύο όψεις έχει ο έρωτας: τη «βάρβαρη» και την ονειρική. Την ιδανική.
Φωτογραφία του Aris Asproulis.
 
Μέσα από το μύθο της Μήδειας, όπως αυτός παρουσιάζεται στην τραγωδία του Ευριπίδη, αλλά και μέσα από ένθετα στα στάσιμα του έργου κείμενα και ποιήματα της αρχαιοελληνικής γραμματείας (Πλάτωνας, Σαπφώ, Θεόκριτος, Αρτεμίδωρος κ.ά.), η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης επιθυμεί να μιλήσει για το ανεξήγητο του έρωτα. Γι’ αυτό το «μέγα κακό που σπαράζει τους ανθρώπους».  Για τον πόθο που είναι δεμένος με τον πόνο, για τους όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης που δίνονται για να καταπατηθούν, για την προδοσία, την εκδίκηση, την καταστροφή.
Φωτογραφία του Aris Asproulis.
 
Δεκαπέντε ηθοποιοί και τέσσερις μουσικοί, ζωντανεύουν επί σκηνής το μεγαλύτερο και αγριότερο παραμύθι που επινοήθηκε ποτέ για τον έρωτα. Μέσα από τα υλικά του ονείρου μιλούν για τη βαθιά λαχτάρα του ανθρώπου να ενωθεί με το άλλο του μισό. Για «τη βαριά και αθεράπευτη οργή που γεννιέται ανάμεσα σε εκείνους που είχαν αγαπηθεί». Για τον έρωτα που μένει πληγή ανοιχτή.
Φωτογραφία του Aris Asproulis.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
  • Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
  • Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
  • Δραματουργική επεξεργασία: Μαριάννα Κάλμπαρη,Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
  • Σκηνικό –κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
  • Μουσική σύνθεση: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
  • Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα
  • Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
  • Α’ Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη
  • Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου
  • Βοηθός συνθέτη: Βάϊος Πράπας
  • Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Παπαδοπούλου
  • Βοηθός σχεδιαστή φωτισμών: Στέβη Κουτσοθανάση

 Φωτογραφία του Aris Asproulis.
Πρωταγωνιστούν: Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρης Φραγκούλης και αλφαβητικά οι Γεράσιμος Γεννατάς, Μαριάννα Κάλμπαρη, Αλεξάνδρα Καζάζου, Σύρμω Κεκέ, Ιωάννα Μαυρέα, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Θεοδώρα Τζήμου.
Φωτογραφία του Aris Asproulis.
 
Χορός: Λήδα Κουτσοδασκάλου, Βασιλίνα Κατερίνη, Μάριος Κρητικόπουλος, Ευθύμης Χαλκίδης, Αλέξανδρος Σκουρλέτης.
 
Μουσικοί επί σκηνής: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος (κιθάρα), Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα), 
Βάϊος Πράπας (μπάσο – κρουστά), Κωνσταντίνος Ευστρατίου (μεταλλόφωνο).
Φωτογραφία του Aris Asproulis.
 
* Στην παράσταση παρουσιάζονται κείμενα από τους παρακάτω συγγραφείς της αρχαιοελληνικής γραμματείας: Πλάτωνας (Ο λόγος του Αριστοφάνη στο Συμπόσιο), Θεόκριτος (μτφ. Ιωάννης Πολέμης), Σαπφώ, Αρτεμίδωρος, Μνησίλοχος, Πλούταρχος, Μακηδόνιος Ύπατος σε μετάφραση – απόδοση Μαριάννας Κάλμπαρη και Έλενας Τριανταφυλλοπούλου.        
 
Φωτογραφία του Aris Asproulis.


πηγή: Times News

No comments: