Wednesday, March 16, 2016

Στις 4 Απριλίου η απονομή του «Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη»

Φέτος συμπληρώνονται  δέκα χρόνια από την καθιέρωση του «Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη» που απονέμεται σε αναγνώριση  της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας νέας ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016 και ώρα 20:00,  στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στην οδό Πολυγνώτου 9-11 στην Πλάκα (τηλ. 210 3315601) με ελεύθερη είσοδο. Η τιμητική διάκριση στη μνήμη της Μελίνας συνεκτιμά τη μέχρι τώρα σκηνική παρουσία των νέων ταλαντούχων  ηθοποιών και τις υποκριτικές επιδόσεις τους.

Tuesday, March 15, 2016

400 χρόνια από τον θάνατο του Σαίξπηρ

Το blog του Βρετανού Πρέσβη, Τζων Κίττμερ
15 Μαρ. 2016   

Ήταν μια συζήτηση απ’ αυτές που κάνεις συνήθως ως φοιτητής: «Για φαντάσου ότι ξυπνάς μια μέρα και έχει καταστραφεί σχεδόν όλος ο λογοτεχνικός πολιτισμός.  Αν παρέμενε ένα θεατρικό έργο μόνο, ποιο θα ήθελες να ήταν;» Αν και σπούδαζα τότε τη κλασική φιλολογία, η απάντησή μου ήταν άμεση και σαφής: «Θα προσευχόμουν να ‘χει σωθεί ο Άμλετ, το σπουδαιότερο θεατρικό έργο που γράφτηκε ποτέ.»  Ο φίλος μου, αντίθετα, είχε στο μυαλό του κάποιο έργο του Σοφοκλή και έτσι ξεκίνησε αμέσως η σοβαρή μας κονταρομαχία.

Monday, March 14, 2016

Ανήλικες σχέσεις ενηλίκων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12.03.2016
ΑΝΝΥ ΚΟΛΤΣΙΔΟΠΟΥΛΟΥ
Σκηνή από «Το κουκλόσπιτο» του Ιψεν σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα.
Σκηνή από «Το κουκλόσπιτο» του Ιψεν σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα.

ΧΕΝΡΙΚ ΙΨΕΝ
Το Κουκλόσπιτο
σκηνοθ.: Γιώργος Σκεύας
θέατρο: Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής»

«Διόλου ιψενικό αυτό που βλέπουμε», αποφάνθηκε κυρία στο αυτί της φίλης της. Τι θεωρούσε «ιψενικό» δεν πρόλαβα να ρωτήσω, τέλειωνε το διάλειμμα. Ισως της έλειψαν βαριά επίπλωση, χαλιά, κουρτίνες, διάκοσμος 19ου από το αφαιρετικό - συμβολιστικό σκηνικό της Εύας Μανιδάκη (γκρίζες πόρτες που έκρυβαν ενδότερα σπιτιού - ζωής - ψυχής, ένα παιδικό σκαμνάκι με καλλιγραφημένο Ν, ένα πιάνο, μια σόμπα, ένα γωνιακό διαχωριστικό με ανοίγματα όπου παίζουν ιδιαίτερα παιχνίδια η Νόρα και ο κρυφά ερωτευμένος μαζί της γιατρός Ρανκ, ενώ στην αθέατη όψη του κρύβονται ζαχαρωτά και aquavit, μια πολυθρόνα, ένα σκαμπό). Ισως της έλειψαν τα κοστούμια εποχής από τα λιτά, μελετημένα πάνω στους χαρακτήρες, διαχρονικά ρούχα του Αγγελου Μέντη.

Με «Τα μάτια της Έλσας» και η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Αφιέρωμα στον υπερεαλισμό

Με «Τα μάτια της Έλσας» και η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
O ποιητής Λουί Αραγκόν.  
«Τα μάτια της Έλσας», η σκηνική σύνθεση της Αθηνάς Κεφαλά, που στηρίζεται στην αλληλογραφία της Έλσας Τριολέ, συζύγου του Λουί Αραγκόν, με την αδελφή της Λίλιαν Μπρικ, πήρε παράταση και συνεχίζεται και τον Μάρτιο, κάθε Δευτέρα, στο Μπαράκι της Διδότου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στις 21 Μαρτίου, μετά το τέλος της παράστασης, θα πραγματοποιηθεί ειδικό αφιέρωμα στον υπερεαλισμό, με ομιλητή τον ιστορικό και γιο του Ανδρέα Εμπειρίκου Λεωνίδα Εμπειρίκο.

Ποιήματα θα διαβάσουν ο Γιώργος Μαρκόπουλος και η Αννα Φιλίνη, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.