Tuesday, January 12, 2016

Ιστορία καλών ανθρώπων σε ένα κακό μέρος


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Ο Γιάννης Γιαννούλης ερμηνεύει στην παράσταση τον λοχία Στίβεν Χιουζ. 
Ο Γιάννης Γιαννούλης ερμηνεύει στην παράσταση τον λοχία Στίβεν Χιουζ.

Εσείς θα πνίγατε έναν Ταλιμπάν; Μη βιαστείτε να απαντήσετε, λειτουργώντας μόνο με το θυμικό και έχοντας υπόψη τις θηριωδίες των Ταλιμπάν. Διότι πολλές φορές ο... διάβολος και ο εχθρός είναι δυσδιάκριτοι, ενώ –ας μην ξεχνάμε αυτή την παράμετρο– το ψυχικό κόστος της βίας μπορεί εκ των υστέρων να αποδειχθεί μεγάλο. Τα θέματα αυτά διαπραγματεύεται το «This is War» της νέας Καναδής συγγραφέως Χάνα Μόσκοβιτς –«παιδί-θαύμα του καναδικού θεάτρου» την έχει χαρακτηρίσει το δίκτυο CBC–, το οποίο παρουσιάζεται στο θέατρο Πόρτα σε σκηνοθεσία του Καναδού Αλαν Ντίλγουορθ. Πρόκειται για συνεργάτη του σπουδαίου Βρετανού συγγραφέα Εντουαρντ Μποντ και βασικό συντελεστή του σημαντικότερου ίσως θεάτρου σύγχρονου ρεπερτορίου του Τορόντο, του Soulpepper Theatre, όπως εξηγεί ο Θωμάς Μοσχόπουλος που έχει κάνει τη μετάφραση.

Πατέρες και κόρες στα δύσκολα


ΑΝΝΥ ΚΟΛΤΣΙΔΟΠΟΥΛΟΥ

 Λαέρτης Μαλκότσης και Ιωάννα Παππά σε μια σκηνή από τη «Μιράντα», σε σκηνοθεσία Οσκαρας Κορσουνόβας.

Λαέρτης Μαλκότσης και Ιωάννα Παππά σε μια σκηνή από τη «Μιράντα», σε σκηνοθεσία Οσκαρας Κορσουνόβας.

ΦΛΟΡΙΑΝ ΖΕΛΕΡ
Ο μπαμπάς
σκηνοθ.: Σταμάτης Φασουλής
θέατρο: Δημήτρης Χορν
ΟΣΚΑΡΑΣ ΚΟΡΣΟΥΝΟΒΑΣ
Μιράντα
σκηνοθ.: Οσκαρας Κορσουνόβας
θέατρο: Πορεία

Οι συνταρακτικές ανιχνεύσεις του Μπρουκ στις «κοιλάδες των εκπλήξεων» του ανθρώπινου εγκεφάλου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια σε συγγραφείς και σκηνοθέτες να ακολουθήσουν τα ίδια μονοπάτια. Ωστόσο, κάποιοι, όπως ο Φλοριάν Ζελέρ, καταπιάνονται με τις πελαγοδρομήσεις του νου σε κατάσταση άνοιας ή διαγνωσμένου Αλτσχάιμερ. «Ο μπαμπάς» είναι ένα τέτοιο έργο, που προσφέρει έδαφος στην ψυχοκοινωνική και υποκριτική διερεύνηση ιδίως για τον 80χρονο Αντρέ και για το πώς βλέπει, αισθάνεται, θυμάται, ξεχνάει, συγχέει πρόσωπα, χρόνο και χώρους που τον περιβάλλουν.

“Ταρτούφος ή Οι απατεώνες’’ για 30 μόνο παραστάσεις

Το θέατρο «Κιβωτός» παρουσιάζει από τις 12 Φλεβάρη και για 30 μόνο παραστάσεις την σκοτεινή κωμωδία του Μολιέρου “Ταρτούφος ή Οι απατεώνες’’, σε διασκευή και σκηνοθεσία των Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια. Πρόκειται για μια σύγχρονη ανάγνωση του κλασικού έργου του Μολιέρου, σε νέα έμμετρη μετάφραση του βραβευμένου ποιητή Γιώργου Μπλάνα.
Ο Ταρτούφος, ένας ψευτοθρησκευόμενος μικροαπατεώνας που παρουσιάζεται ως υπέρμαχος της ενάρετης ζωής, φιλοξενείται από μια πλούσια, αστική οικογένεια του Παρισιού και διαταράσσει τις ενδοοικογενειακές σχέσεις επηρεάζοντας τον πατέρα της οικογένειας, Οργκόν. Παρόλες τις εκκλήσεις των υπολοίπων να τον πείσουν ότι ο Ταρτούφος είναι κατ’ επίφαση μόνο άνθρωπος της εκκλησίας, ο Οργκόν επιμένει ότι η παρουσία του μέσα στο σπίτι είναι προς όφελος ολόκληρης της οικογένειας.

Monday, January 11, 2016

Αννα Συνοδινού: Αρχοντική, παθιασμένη και υπερήφανη

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ,  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 08.01.2016

«Τίποτα δεν μου λείπει. Η επίδειξη είναι σημείο αδυναμίας. Εγώ είχα τη δύναμη να είμαι με έναν άντρα που με λάτρεψε, είχα την υγεία μου, ένας καρκίνος ευτυχώς πέρασε, είχα την κοινωνία που επίσης με λάτρεψε. Εκανα πολλές θυσίες. Εχασα τρία παιδιά στις αρένες της Επιδαύρου και της σκηνής. Πέρασα πολλά, αλλά ήταν μέσα στα καθήκοντά μου». Αυτά τα λόγια μού έμειναν από την τελευταία συνάντησή μου με την Αννα Συνοδινού την άνοιξη του 2007. Μια σπουδαία κυρία, όχι μόνο του θεάτρου αλλά και της ζωής, που έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 89 ετών.