Saturday, November 28, 2015

Αιτιάσεις για σκάνδαλο και κακοδιαχείριση στο Ελληνικό Φεστιβάλ


Αιτιάσεις για σκάνδαλο και κακοδιαχείριση στο Ελληνικό Φεστιβάλ

Τι απαντά ο πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού

Σκάνδαλο στο Ελληνικό Φεστιβάλ; Ο οργανισμός ζημίωσε τω όντι περί τα 2.700.000 ευρώ το ελληνικό Δημόσιο; Αυτό φέρεται να προκύπτει από την σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους/ Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» την Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου. Η έκθεση αναφέρεται στο χρονικό διάστημα μεταξύ 16/12/2013 και 13/6/2014- επί καλλιτεχνικής διευθύνσεως Γιώργου Λούκου δηλαδή-  και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από το πόρισμα της ελεγκτικής ομάδας, προμηθευτές του Φεστιβάλ φαίνεται να έχουν εισπράξει διπλές αμοιβές. Η υπόθεση έχει πάρει ήδη τον δρόμο της Δικαιοσύνης με το αδίκημα, σε βαθμό κακουργήματος, να επισύρει ποινές 2-3 ετών για όσους και όποιους κριθούν υπεύθυνοι.

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο για το ελληνικό θέατρο σκιών

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο για το ελληνικό θέατρο σκιών
Στον Βάλτερ Πούχνερ, τον διαπρεπή θεατρολόγο και μελετητή του ελληνικού θεάτρου σκιών αφιερώνεται το Διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Ελληνικό θέατρο σκιών - Άυλη πολιτιστική κληρονομιά» που διοργανώνουν το Κέντρο Βυζαντινών Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών και το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας στην Ισπανία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, την Ισπανική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών και το Τμήμα Θεατρολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Αθήνα, στις 27, 28 και 29 Νοεμβρίου. Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13) και στην αίθουσα «Εurope Direct» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Σε ηλικία 67 ετών πέθανε ο ελβετός σκηνοθέτης Λικ Μποντί, διευθυντής του θεάτρου Οντεόν


Πέθανε ο ελβετός σκηνοθέτης Λικ Μποντί, διευθυντής του θεάτρου Οντεόν
Ο μεγάλος ελβετός σκηνοθέτης Λικ Μποντί, διευθυντής του θεάτρου Οντεόν του Παρισιού, πέθανε σε ηλικία 67 ετών, έγινε γνωστό από το θέατρο.
Ο Μποντί, που ήταν άρρωστος εδώ και πολύ καιρό, είχε αναγκαστεί πρόσφατα να αναβάλει την παρουσίαση του «Οθέλλου», που επόκειτο να ανέβει στη σκηνή τον Ιανουάριο, λόγω της κατάστασης της υγείας του.
Με μήνυμά της στο Twitter, η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Φλερ Πελερίν, δήλωσε «συγκλονισμένη από την είδηση του θανάτου σήμερα το πρωί του Λικ Μποντί», τον οποίο χαρακτήρισε «έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους σκηνοθέτες».

Thursday, November 26, 2015

Τον Νοέμβριο του 2018 λήγει η θητεία του Γ.Αναστασάκη στο ΚΘΒΕ


Τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του (ουσιαστικά αντικατέστησε τον εξαναγκασθέντα σε παραίτηση προκάτοχό του Γιάννη Βούρο του οποίου η τριετής θητεία έληγε τυπικά το Σεπτέμβριο του 2016), ο Γιάννης Αναστασάκης ξεκινά και τυπικά την τριετή του θητεία στο τιμόνι του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΘΒΕ, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο διορισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Γιάννη Αναστασάκη ως καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, με τριετή θητεία η οποία λήγει τον Νοέμβριο του 2018.
Παράλληλα, δημοσιεύθηκε και ο διορισμός της Μαρίας Τσιμά ως αναπληρώτριας καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΚΘΒΕ, με θητεία ίση με εκείνη του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Wednesday, November 25, 2015

Το τέλος της τραγωδίας;


Θήβα & Αθήνα | 27, 28 & 30 Νοεμβρίου 2015
Ημερίδα | Παράσταση

Μια ημερίδα στην Θήβα.
Μια παράσταση στην Θήβα και μια στην Αθήνα.

Ο Δήμος Θηβαίων και ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας, σε συνεργασία με το Κέντρο Κλασσικού Δράματος και Θεάματος (ΚΕΔΡΑ) του Παντείου Πανεπιστημίου, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τη ΔΗΚΕΘ Δήμου Θηβαίων και τον Σύλλογο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας «ΛΑΪΟΣ» παρουσιάζουν μια ημερίδα και μια παράσταση με τίτλο «Το Τέλος της Τραγωδίας;», υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Καθηγητή και σκηνοθέτη Γιάγκου Ανδρεάδη.

Παραστάσεις
27 Νοεμβρίου 2015 ~ Συνεδριακό Κέντρο Θήβας | Ώρα έναρξης 21.00
30 Νοεμβρίου  2015 ~ Κινηματοθέατρος «Τριανόν» | Ώρα έναρξης 21.00 | Είσοδος 10 €
Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 | ΜΕΤΡΟ Βικτώρια|  Κρατήσεις: 2108215469 &2108222702

Ημερίδα
28 Νοεμβρίου 2015 ~ Συνεδριακό Κέντρο Θήβας | 10.00 – 14.00 | Δωρεάν Παρακολούθηση
Πληροφορίες στην Οργανωτική Γραμματεία: Μαρία Ντέκα, deca@idis.gr | 69.74.78.24.11

Monday, November 23, 2015

Η Αμαλία Μουτούση παραιτήθηκε από το Δ.Σ. του Εθνικού θεάτρο

image
Νομίζω πως τώρα είναι καιρός να καταθέσω και δημόσια τους λόγους που με οδήγησαν στην απόφαση –εδώ και 2 μήνες– να παραιτηθώ από το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου και οι οποίοι εξηγούνται λεπτομερώς στην παρακάτω επιστολή που γράφτηκε και κοινοποιήθηκε πριν από 2 μήνες στον κ. υπουργό Πολιτισμού, στον Πρόεδρο του Δ.Σ. και στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Ο λόγος που δεν την δημοσιοποίησα τότε (κατηγορούμενη μάλιστα από κάποιους ότι δεν παίρνω θέση) ήταν ακριβώς για να μη συντελέσω κι εγώ στην ένταση που είχε δημιουργηθεί και για να μη χρησιμοποιηθεί με τρόπο που δεν ήθελα, σαν ένα ακόμη εργαλείο αντιπαράθεσης και διχόνοιας: