Friday, October 2, 2015

Χρονιά αναδρομής αποχαιρετώντας το "Ολύμπια"

Κακουριώτης Σπύρος, Η ΑΥΓΗ, 02.10.2015

Το φουαγέ του ιστορικού θεάτρου Ολύμπια ήταν κατάμεστο, την Τετάρτη το μεσημέρι, όχι μονάχα από δημοσιογράφους που έσπευσαν να καλύψουν την παρουσίαση του νέου καλλιτεχνικού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αλλά και από εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων και ιδρυμάτων, ένδειξη του αυξημένου ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει η Λυρική στην πορεία μετάβασής της προς τη νέα της έδρα.

O «Σιμιγδαλένιος» στο Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει στην Κεντρική Σκηνή (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210.5288.170 και 210.5288.171, 210.7234.567 και στο www.n-t.gr) την παιδική παράσταση, «Σιμιγδαλένιος» του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου, ένα τρυφερό και συγκινητικό λαϊκό παραμύθι που υμνεί τη της αγάπης, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου.Το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής, επέλεξε δύο πρώτες βδομάδες παραστάσεων (Τρίτη έως Παρασκευή) του Σιμιγδαλένιου να τις παραχωρήσει σε οργανισμούς φροντίδας παιδιών, σε παιδιά μεταναστών, σε παιδιά που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση καθώς και σε παιδιά ειδικών κοινωνικών ομάδων.

Εκπαιδευτικές δράσεις από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σχεδιάζει ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων, στο πλαίσιο της ανάδειξης του παιδευτικού αλλά και του κοινωνικού ρόλου του θεάτρου. Ετσι, συνεχίζονται και εξελίσσονται οι αμιγώς εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΔΗΠΕΘΕ, μέσα από την οργάνωση ειδικά σχεδιασμένων θεατρικών εργαστηρίων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, αλλά και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες που πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα.
Τα θεατρικά εργαστήρια για παιδιά χωρίζονται ηλικιακά και στοχεύουν στην ανάπτυξη της φαντασίας, της ενσυναίσθησης, της ομαδικής λειτουργίας, στη γνωριμία του παιδιού με τον κόσμο που το περιβάλλει και την προσπάθεια να βρει τη δική του θέση σ' αυτόν. Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ το μήνα.

Πέθανε ο ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Μπράιαν Φρίελ. Σε ηλικία 86 ετών

Πέθανε ο ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Μπράιαν Φρίελ
Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Μπράιαν Φρίελ, ο οποίος έγινε περισσότερο γνωστός από τα έργα του Χορεύοντας στη Λουνάσα και Ο Ξεριζωμός (Translations).

Γεννημένος το 1929 στην κομητεία του Τάιρον, στη Βόρεια Ιρλανδία, ο Φρίελ τιμήθηκε με τρία θεατρικά βραβεία Τόνι το 1992 για το έργο του Χορεύοντας στη Λουνάσα, το οποίο αφηγείται τη ζωή πέντε γυναικών -μίας ανύπανδρης μητέρας ενός 8χρονου γιου και των τεσσάρων ανύπανδρων αδελφών της, οι οποίες μοιράζονται το ίδιο σπίτι από όπου απουσιάζει η αντρική παρουσία, τη δεκαετία του 1930.

Thursday, October 1, 2015

Τεράστιες ουρές έξω το Θέατρο Τέχνης για τα εισιτήρια των 3 ευρώ. Έσπευσαν περίπου 3.000 άτομα

Τεράστιες ουρές έξω το Θέατρο Τέχνης για τα εισιτήρια των 3 ευρώ
Το αδιαχώρητο έξω από τα ταμεία του Θεάτρου Τέχνης 
Το αδιαχώρητο γινόταν την Τετάρτη έξω από τα ταμεία των δύο σκηνών του Θεάτρου Τέχνης, (Υπόγειο και Φρυνίχου 14). Αφορμή στάθηκε η πρωτοβουλία του Θεάτρου Τέχνης να διαθέσει εισιτήρια για όλες τις φετινές του παραστάσεις στην τιμή των 3 ευρώ.

Μια μέρα πριν την επίσημη έναρξη των παραστάσεων της νέας σεζόν, από τις 17.00 έως τις 22.00,  περίπου 3.000 άτομα έσπευσαν για να επωφεληθούν από την προσφορά. Ατέλειωτες ουρές σχηματίστηκαν - ακόμα και πριν την έναρξη της προπώλησης - στο στενάκι της Φρυνίχου, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στα πεζοδρόμια της Πεσμαζόγλου και της Πανεπιστημίου.

Monday, September 28, 2015

Κ. Μαρκουλάκης: «Ξεμπερδεύουμε με το παλιό, φέρνοντας το παλιότερο»

Με διπλή παρουσία στη θεατρική σκηνή, ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης αναρωτιέται πώς η τέχνη μπορεί να αλλάξει τον άνθρωπο και εξηγεί στο BHMAgazino γιατί το «νέο» δεν είναι πάντα αστραφτερό
Κ. Μαρκουλάκης: «Ξεμπερδεύουμε με το παλιό, φέρνοντας το παλιότερο»

Αν θέλετε να πετύχετε τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βολτάρετε στα πέριξ κεντρικού αθηναϊκού πολυκαταστήματος. Σχεδόν όλη του την ημέρα την περνάει εκεί κοντά, αφού τις πρόβες του στο Θέατρο Αθηνών διαδέχονται εκείνες στο Θέατρο Αλίκη. Στο πρώτο σκηνοθετεί και παίζει, τον «Θεό της σφαγής», το δυνατό έργο της Γιασμίν Ρεζά, το οποίο έχει μεταφερθεί στο σινεμά από τον Ρομάν Πολάνσκι. Στο Αλίκη, σκηνοθετεί τη γαλλική κωμωδία «Για όνομα...». Τις υπόλοιπες ώρες, όπως όλοι μας, σκέφτεται τι ακριβώς συμβαίνει με αυτή τη χώρα. Ακόμη δεν έχει καταλήξει.