Friday, August 9, 2013

«ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ» Ο Ηρακλής μιλά για το τέλος των ηρώων

Μια συγκλονιστική τραγωδία με θέμα το απόλυτο πάθος της Δηιάνειρας για τον Ηρακλή και τις ακραίες συνέπειές του. Ενας κόσμος όπου ο έρωτας κινεί ορμητικά και ανεξέλεγκτα τις πράξεις των ηρώων, αλλά αναδεικνύεται δηλητηριώδης και καταστροφικός, καθώς οι θεοί εκδικούνται και η γνώση δεν οδηγεί στο φως. Ενα έργο για τον τρόμο του ανθρώπου μπροστά σε ένα σύμπαν που προσπαθεί να δαμάσει, αλλά αποδεικνύεται τελικά πως λίγο κατανοεί.

Ο Ηρακλής μιλά για το τέλος των ηρώων
Οι «Τραχίνιες», από τις λιγότερο παιγμένες τραγωδίες του Σοφοκλή, πραγματεύονται τα παραπάνω με τρόπο σύγχρονο και άμεσο. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης που παρουσιάζεται, απόψε και αύριο, στην Επίδαυρο. Η Αννα Μάσχα, στην πρώτη της παρουσία στο επιδαύριο αλώνι σε μεγάλο ρόλο, υποδύεται την ερωτευμένη και απελπισμένη Δηιάνειρα, που θα προσπαθήσει να κερδίσει ξανά την αγάπη του Ηρακλή (Αργύρη Ξάφη), με ένα ερωτικό φίλτρο από το αίμα του Κένταυρου Νέσσου, όμως στην προσπάθειά της να αποτρέψει το αναπόφευκτο θα προκαλέσει χωρίς να το θελήσει τον θάνατο του αγαπημένου της.

Thursday, August 8, 2013

ΜΙΡΚΑ ΓΕΜΕΝΤΖΑΚΗ Δασκάλα του ελληνικού θεάτρου

  • Φτωχότερο έμεινε το ελληνικό θέατρο ύστερα από το "φευγιό" της Μίρκας Γεμεντζάκη την Παρασκευή, έπειτα από εγκεφαλικό που υπέστη πριν από λίγους μήνες. Κηδεύτηκε το Σάββατο.
Δασκάλα του ελληνικού θεάτρου

Σκηνοθέτης και σημαντική δασκάλα φωνής, με μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη, η Μίρκα Γεμεντζάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο και ως υπότροφος του Ινστιτούτου Γκαίτε σπούδασε στη Γερμανία μονωδία, τραγούδι. Τραγούδησε σε όλες τις μεγάλες όπερες μέχρι που κατάλαβε ότι το θέατρο ήταν ο προορισμός της. Φεύγοντας από την όπερα πήγε στο Μπερλίνερ Κόντσερτ Κορ της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, όπου από το 1974-1983 διηύθυνε τέσσερις παιδικές χορωδίες, τέσσερις χορωδίες νέων και εργάστηκε ως φωνητική δασκάλα στα ορατόρια της Χορωδίας της Φιλαρμονικής του Βερολίνου.