Saturday, September 15, 2012

«Κάτω από τη Γέφυρα»: «Ερωτικά γράμματα» και μνήμες από τη «Μικρασία»


  • Η ομάδα «Γέφυρα» ανεβάζει τη «Μικρασία», μια παράσταση-φόρο τιμής στις αλησμόνητες πατρίδες
Ο Νίκος Δαφνής
Ο Νίκος Δαφνής
«Μικρασία» τιτλοφορείται η παράσταση-φόρος τιμής στις αλησμόνητες πατρίδες, από την ομάδα «Γέφυρα», που παρουσιάζει το «Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα» στον χειμερινό προγραμματισμό του. Αφηγήσεις, τραγούδια και μνήμες μιας εποχής κι ενός τόπου που σημάδεψε τη σύγχρονη Ελληνική Iστορία, σε επεξεργασία κειμένων και σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου (πρεμιέρα 3 Δεκεμβρίου). Πέρα από την παραπάνω παραγωγή, ο προγραμματισμός στο «Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα», που με μεράκι και κόπο έχει στήσει εδώ και χρόνια ο Νίκος Δαφνής και με το ίδιο μεράκι συνεχίζει να το λειτουργεί, με ρεπερτόριο προσεγμένο κι ενδιαφέρον, παρά τις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε,

Στο Θέατρο Πέτρας, Υμνος για την ελευθερία


Η Ανδρομάχη Δαυλού και ο Νίκος Σαράκης πρωταγωνιστούν στην παράσταση «Παίρνω τη φωνή σου»
Η Ανδρομάχη Δαυλού και ο Νίκος Σαράκης πρωταγωνιστούν στην παράσταση «Παίρνω τη φωνή σου»
Μία μοναδική παράσταση αφιερωμένη στην ελευθερία, που φέρει τον τίτλο «Παίρνω τη φωνή σου», θα δώσει το «Οικείο Θέατρο», την Τετάρτη, στο Θέατρο Πέτρας, στις 9.00 μ.μ. H παράσταση είναι μία διαδρομή στον ιστορικό χρόνο, με αφετηρία της τον πανάρχαιο μύθο του Προμηθέα, μέσα όμως από τη ματιά του Καζαντζάκη. Συνοδοιπόροι στο ταξίδι της ανθρώπινης υπόστασης προς την ελευθερία είναι ο Ευριπίδης, ο Μπρεχτ, ο Λόρκα και, κυρίως, ο Γιάννης Ρίτσος με τον «Επιτάφιό» του. Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη -ζωντανά εκτελεσμένη- θα διαποτίσει όλη την παράσταση, με στόχο να διαφωτίσει και να ενεργοποιήσει τις συνειδήσεις όλων όσοι θα βρεθούν στις κερκίδες του θεάτρου.

Στο Θέατρο Μπάντμιντον, «Ταξίδι» με οικολογική συνείδηση


Σημαντικά μαθήματα οικολογικής συνείδησης, για μικρούς και μεγάλους, παραδίδονται αύριο, στο Θέατρο Μπάντμιντον. Εκεί θα φιλοξενηθεί η παράσταση της θεατρικής ομάδας «Μικροί Πυροτεχνουργοί», με τίτλο «Το Μεγάλο Ταξίδι του Μικρού Κορνήλιου». Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον οικολογικό παραμύθι φαντασίας σχετικά με το μέλλον της Γης. Η παράσταση θα συνδυαστεί με μια ευρύτερη ρεαλιστική δράση η οποία θα έχει τίτλο «Ο Σπόρος του Κόσμου... Εσύ!» με στόχο να εμπνεύσει τα παιδιά να συμμετέχουν σε οικολογικούς τρόπους δράσης. Ετσι οι μικροί θεατές αλλά και οι γονείς τους θα έχουν την ευκαιρία να φυτέψουν σπόρους αλλά και να πάρουν σημαντικές

Ερχεται η σατανική γιαγιά


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΑΤΑΣ
  • Με «φόντο» την Αργεντινή της χρεοκοπίας και σε ρυθμούς τάνγκο, ο ηθοποιός παρουσιάζει ξανά ύστερα από 15 χρόνια τη «Nonna»
Η πρεμιέρα της παράστασης «La Nonna» υπολογίζεται στις 20 Οκτωβρίου
Η πρεμιέρα της παράστασης «La Nonna» υπολογίζεται στις 20 Οκτωβρίου
Η σατανική γιαγιά επέστρεψε από τις καλοκαιρινές γαστριμαργικές της απολαύσεις, στο θέατρο «Ακάδημος» όπου ξεκίνησαν οι πρόβες για τη πολυβραβευμένη μαύρη κωμωδία του Ρομπέρτο Κόσσα, «La Nonna». Στον πρωταγωνιστικό ρόλο και στη σκηνοθεσία ο Δημήτρης Πιατάς, ο οποίος πρωτοπαρουσίασε τη «Nonna» στην Αθήνα το 1997, σε μια παράσταση-θρύλο που παίχτηκε για 3 χρόνια (1997-2000), συμπληρώνοντας εξακόσιες παραστάσεις. Το φετινό ανέβασμα είναι ιδωμένο μέσα από διαφορετικό ιδεολογικό πρίσμα, που συνάδει με την κατάσταση που βιώνουμε.

Thursday, September 13, 2012

Μέλος και λόγος στο Θέατρο Διονύσου


Με τη φιλοδοξία λόγος και μέλος της αρχαιότητας να ηχήσουν και πάλι στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, στο θέατρο του Διονύσου, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, το σωματείο Διάζωμα, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής, διοργανώνουν μια συναυλία αφιερωμένη στην αρχαιολογική κοινότητα. Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εκδήλωσης, που θα διεξαχθεί εντός του αρχαιολογικού χώρου, ο Σταύρος Μπένος, εμπνευστής και "ψυχή" του Διαζώματος, υπογράμμισε την ανάγκη των συνεργασιών ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και το κράτος προκειμένου να στηριχθεί το αναστηλωτικό έργο. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΜΜΑ Ιωάννης Μάνος ενέταξε τη συγκεκριμένη εκδήλωση στο πλαίσιο του αναπροσανατολισμού του οργανισμού σε ένα "άνοιγμα στην πόλη", ενώ η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε με τη σειρά της ότι η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου έχει εξασφαλιστεί χάρις στις ενέργειες του Διαζώματος.

1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου Ιωαννίνων


  • To «Ioannina Street Theater Festival» θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στα Ιωάννινα από τις 14-15 Σεπτεμβρίου 2012.


1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου Ιωαννίνων
To «Ioannina Street Theater Festival» θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στα Ιωάννινα από τις 14-15 Σεπτεμβρίου 2012, περιλαμβάνοντας ένα πρόγραμμα πλούσιο σε συμμετοχές και εκδηλώσεις. Σκοπός του είναι να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στο κοινό των Ιωαννίνων, με την πραγματοποίηση σειράς παραστάσεων θεάτρου δρόμου, κουκλοθεάτρου, τσίρκου και μιας ποικιλίας εκδηλώσεων σε πεζόδρομους και πλατείες της πόλης, καθώς και να επαναπροσδιορίσει τη χρήση του δημόσιου χώρου ξαναζωντανεύοντάς τον.

Wednesday, September 12, 2012

Ο «Πατέρας» και σύγχρονα νεοελληνικά κείμενα στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν


Με τον «Πατέρα» του Στρίντμπεργκ και σύγχρονα νεοελληνικά κείμενα δίνουν το στίγμα της φετινής θεατρικής σεζόν στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν που περιλαμβάνει στο ρεπερτόριό του και τρεις επαναλήψεις. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής: Επανάληψη του έργου «Τερέζα Ρακέν» του Εμίλ Ζολά σε διασκευή - σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Παίζουν: Πέγκυ Σταθακοπούλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Αλίκη Αλεξανδράκη _πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2012. Ακολουθεί «Ο Πατέρας» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης στη μετάφραση του Νίκο Γκάτσου και σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ.

«Οδύσσεια» από την Αμερική

«Οδύσσεια» από την Αμερική
Από τις πρόβες στο Ιδρυμα Κακογιάννη
Μια παραγωγή του Stanford Summer Theater στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Αυτός ο Οδυσσέας έρχεται από την Αμερική και μάλιστα από τη Δυτική Ακτή. Βασισμένη, φυσικά, στο ομηρικό έπος η παράσταση «Οι περιπλανήσεις του Οδυσσέα» ξεκίνησε από Σαν Φρανσίσκο και συγκεκριμένα είναι παραγωγή του Stanford Summer Theater: Επί σκηνής του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη θα βρεθούν επαγγελματίες καλλιτέχνες και διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο. Μέσα από τη δουλειά τους, που εστιάζεται στην επεξεργασία θεμάτων αρχαίου δράματος και κλασικών σπουδών θα καταθέσουν τη δική τους «Οδύσσεια».

Monday, September 10, 2012

Κάτι τρέχει με τον Λούκο

  • Του Νικόλα Ζώη
  • ΤΑ ΝΕΑ: Σάββατο 08 Σεπτεμβρίου 2012


Στα τέλη Ιουλίου η θητεία του έληξε. Οι φήμες για την αντικατάστασή του έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στον καλλιτεχνικό κόσμο. Τι πρoσέφερε τελικά στο Ελληνικό Φεστιβάλ ο διευθυντής του και ποιοι τον πολεμούν; Αν κρίνουμε από την πλειονότητα του κόσμου που πήρε θέση στο ζήτημα, το Ελληνικό Φεστιβάλ, έξι χρόνια μετά την πρόσκληση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή προς τον επί χρόνια διευθυντή του μπαλέτου της Οπερας της Λυών, μόνο να κερδίσει έχει από την παραμονή του Λούκου. Με αφορμή τις φήμες για την αντικατάστασή του, κυκλοφόρησε πρόσφατα μία επιστολή υπογεγραμμένη από ογδόντα περίπου ανθρώπους της τέχνης - που στο μεταξύ δεκαπλασιάστηκαν, με την προσθήκη και πολλών θεατών - και εκτός των άλλων τονίζουν «πως χάρη στον Γιώργο Λούκο [...] η μικρή μας χώρα απέκτησε ένα "μεγάλο" φεστιβάλ, γνωστό πλέον στους πιο αναγνωρισμένους καλλιτεχνικούς θεσμούς, σε διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και στον σοβαρό ξένο Τύπο».

Ναι στους άξιους, όχι στην κομματική μοιρασιά

  • Του Σταύρου Τσακυράκη
  • ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 08 Σεπτεμβρίου 2012


Η φήμη για την αντικατάσταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Γ. Λούκου έδωσε λαβή για διάφορες συζητήσεις και αντιδράσεις. Δεν γνωρίζω τον άνθρωπο ούτε έχω τις γνώσεις για να αποτιμήσω το έργο του. Με εντυπωσίασε, βεβαίως, ο κατάλογος των σπουδαίων καλλιτεχνών, οι οποίοι εκφράστηκαν πολύ θετικά γι' αυτόν και ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό την παραμονή του στη θέση που κατέχει. Κατά την άποψή μου, η γνώμη τους έχει ιδιαίτερο βάρος και η αποδοχή που προφανώς απολαμβάνει ο κ. Γ. Λούκος σπάνια συναντάται στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Θα ήταν, επομένως, μεγάλη απερισκεψία να μην υπολογισθεί.

Το θέμα δεν είναι ο Λούκος...



  • Του Γιώργου Δ. Κ. Σαρηγιάννη


  • ΤΑ ΝΕΑ, Σάββατο 08 Σεπτεμβρίου 2012
  • Το θέμα δεν είναι πια ο Λούκος. Το θέμα δεν είναι πια αν θα ανανεώσουν ή όχι τη θητεία του στη θέση του προέδρου του Ελληνικού Φεστιβάλ. Το θέμα είναι αν άλλαξε κάτι στον τόπο αυτό. Ή αν, μέσα σε εκατόν ογδόντα, πάνω - κάτω, χρόνια, απλώς ο κοτζαμπασισμός εξελίχθηκε σε μικροκομματισμό και το μπαχτσίσι μετονομάστηκε σε μίζα. Το θέμα είναι αν όλα αυτά που μας σούρνουν εκτός συνόρων έχουν αντίκρισμα - που έχουν. Το θέμα είναι αν κάνουν το οτιδήποτε οι τα ηνία κρατούντες για να αλλάξει η νοοτροπία αυτή. Ή αν απλώς κάνουν δηλώσεις. Το θέμα είναι αν η λέξη αξιοκρατία έχει σήμερα το οποιοδήποτε αντίκρισμα ή αν έσκασε σα φούσκα.

    «Είστε όλοι σας καθάρματα» στον «Φούρνο»


    • «ANGELUS NOVUS»
    «Είστε όλοι σας καθάρματα» στον «Φούρνο»
    «Είστε όλοι σας καθάρματα». Η παράσταση της ομάδας «Angelus Novus», που θα ανέβει στον «Φούρνο» από την Παρασκευή (μέχρι την 1η Οκτωβρίου), μας ξαναφέρνει σε επαφή (μετά το Φεστιβάλ Αθηνών) με τη ρηξικέλευθη γραφή του σημαντικού σύγχρονου Αργεντινού συγγραφέα, σκηνοθέτη και σκηνογράφου Ροντρίγκο Γκαρσία.