Sunday, October 23, 2011

Το πέταγμα της ελευθερίας

Μαυροειδής Σ.Η ΑΥΓΗ: 22/10/2011
Δεν είναι σπάνιο ένα μυθιστόρημα ή ένα θεατρικό έργο να διασκευάζεται σε κινηματογραφικό σενάριο, ενώ συχνά τα λογοτεχνικά κείμενα έχουν μεταγραφεί με τρόπο ώστε να μπορούν να παρασταθούν επί σκηνής. Στην περίπτωση του μυθιστορήματος του William Wharton Birdy (1978), ήταν η μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη από τον Alan Parker το 1984 (και η βράβευσή του στις Κάννες ένα χρόνο αργότερα) που αποτέλεσε το έναυσμα για τη Naomi Wallace να το διασκευάσει και να προσαρμόσει στις ανάγκες ενός θεατρικού ανεβάσματος, στα 1996.
Ίσως το κλειδί της επιτυχίας του Birdy να μην είναι άλλο από το γεγονός ότι στο επίκεντρό του βρίσκεται ένα σύγχρονο παραμύθι απόδρασης: ένα αγόρι που ονειρεύεται να πετάξει, σε μια διαρκή αναζήτηση της ελευθερίας... Ο Μπέρντυ είναι μια μηχανική ιδιοφυΐα, που θαυμάζει τα πουλιά και, σαν σύγχρονος Ντα Βίντσι, προσπαθεί μελετώντας τα να τα αντιγράψει και να «πετάξει» κι αυτός με τα αυτοσχέδια φτερά του. Όμως ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος θα τον αφήσει στο κρεβάτι ενός στρατιωτικού νοσοκομείου, σε κατατονία. Ο επίσης τραυματίας παιδικός του φίλος Αλ θα προσπαθήσει να τον «ξυπνήσει» ζωντανεύοντας τις αναμνήσεις του παρελθόντος, τον ακόρεστο πόθο για ελευθερία...
Το έργο της Ναόμι Γουάλας παρουσιάζεται, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, από τη σκηνή του Altera pars, με τους Ορέστη Τρίκα, Γεράσιμο Πετικάρη, Παναγιώτη Ασημακόπουλο, Γιώργο Σουξέ, Σίμωνα Κυπαρισσόπουλο και τον σκηνοθέτη να ερμηνεύουν τους βασικούς ρόλους.

No comments: