Saturday, January 5, 2008

ΜΙΑ ΑΤΑΚΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Είσαι ξεχωριστός «Μια ατάκα ελπίδας για παιδιά στα νοσοκομεία»

Με χιούμορ, μουσική, τραγούδι, χορό και τρεις ταλαντούχους ηθοποιούς το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεχίζει και τη νέα χρονιά το κοινωνικό του έργο φωτίζοντας την καθημερινότητα των παιδιών στα νοσοκομεία με την παράσταση Είσαι ξεχωριστός. Η Κινούμενη Θεατρική Μονάδα του Κρατικού Θεάτρου θα επισκεφτεί τις πρώτες μέρες του 2008 το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Γεώργιος Γεννηματάς, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου, το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Κωνσταντίνος Μυλώνης, Ευτυχία Φράγκου, Μανώλης Φουντούλης. Υπεύθυνη για τη σκηνοθεσία, το σενάριο και την επιμέλεια κοστουμιών είναι η Περσεφόνη Σέξτου, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Δημήτρης Μαραμής. Το Είσαι ξεχωριστός είναι ένα θεατρικό μονόπρακτο που γράφτηκε για να ψυχαγωγήσει παιδιά που νοσηλεύονται. Φιλοδοξεί να κάνει όλα τα παιδιά να νιώσουν μοναδικά και ξεχωριστά.


http://www.ntng.gr/UserFiles/Image/PP0569v00/PP0569J0003v03.jpg

Η παράσταση απευθύνεται σε θεατές από 5 έως 12 ετών και διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Ένας ιατρός-μάγος και μία ασθενής, ένα νεραϊδόπαιδο, ένας πωλητής φτερών και ο άρχοντας των βυθών κάνουν τα παιδιά να νιώσουν ξεχωριστά και περνούν μηνύματα γενναιότητας, θάρρους, αισιοδοξίας, ελπίδας, δύναμης, αυτοπεποίθησης και όρεξης για ζωή. Είναι μία παράσταση με χαρούμενα κοστούμια, μία βαλίτσα γεμάτη φτερά, κεφάτη μουσική και ζωντανό τραγούδι που στήνεται χωρίς σκηνικό και ιδιαίτερο φωτισμό σε κάθε θάλαμο ή διάδρομο νοσοκομείου. [Δελτίο Τύπου ΚΘΒΕ]

Thursday, January 3, 2008

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ

Την Κυριακή ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου με τα έργα «Ο έμπορος του Λας Βέγκας» του Μαρκ φον Χένινγκ στο «Κοτοπούλη - Ρεξ» και «Ο ηλίθιος» του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι στην Πειραματική Σκηνή. «Ο έμπορος του Λας Βέγκας» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μαρκ φον Χένινγκ, σκηνικά - κοστούμια Χέρμπερτ Μουράουερ, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, μουσική Νίκου Πλάτανου. Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μαρία Σκουλά, Γιάννος Περλέγκας, Φωτεινή Μπαξεβάνη, κ.ά. «Ο ηλίθιος» παρουσιάζεται σε μετάφραση Αρη Αλεξάνδρου, σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, δραματουργική επεξεργασία Σάββα Κυριακίδη (με τη συμβολή των ηθοποιών της παράστασης), σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, μουσική Θοδωρή Αμπαζή, κινησιολογία Σεσίλ Μικρούτσικου, φωτισμούς Αλέκου Αναστασίου. Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Βασίλης Ανδρέου, Πέτρος Γιωρκάτζης, Στάθης Γράψας, Δημήτρης Ημελλος, Στέλιος Ιακωβίδης, Νίκος Καρδώνης, Δημήτρης Μυλωνάς, Μαρία Ναυπλιώτου, κ.ά.

Οι επόμενες παραγωγές του Εθνικού είναι: Στο «Κοτοπούλη» η παράσταση «Bossa Nova» σύλληψη - σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου. Στην Πειραματική Σκηνή «Στο βυθό» του Μαξίμ Γκόρκι, σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη.

Wednesday, January 2, 2008

Joe Orton (1 Ιανουαρίου 1933 – 1967)

Ο Άγγλος θεατρικός συγγραφέας. Τζο Όρτον [Joe Kingsley Orton], γεννήθηκε την 1 Ιανουαρίου 1933, στο Leicester και πέθανε στις 9 Αυγούστου 1967, στο Islington, στην περιοχή του Λονδίνου. Ήταν ένας σύγχρονος θεατρικός συγγραφέας που τα έργα του διαπερνούσε σατιρική διάθεση. Σε μια σύντομη αλλά λαμπρή σταδιοδρομία από το 1964 μέχρι το θάνατό του που συγκλόνισε, πρόσβαλε και διασκέδασε τους θεατρόφιλους με τις σκανδαλώδεις μαύρες κωμωδίες του. Το Ortonesque έγινε ένας αναγνωρισμένος όρος για τη «μακάβρια αισχρότητα» [macabre outrageousness]. Το πρώτο του έργο Entertaining Mr Sloane [=Τα γούστα του κ. Σλόαν] ανέβηκε το 1964 και από την εφημερίδα Evening Standard χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο έργο εκείνης της χρονιάς.

Άλλα έργα: Fred and Madge (1959), The Visitors (1961), Loot (1966), Πλιάτσικο, What the Butler Saw [=Τι είδε ο υπηρέτης, 1969], Crimes of Passion [=Εγκλήματα πάθους], The Ruffian on the Stair (1964), The Erpingham Camp (1966), The Good and Faithful Servant (1967), Funeral Games (1968), Until She Screams (σκετς στο Oh, Calcutta! 1970), Up Against It (ένα σενάριο για τους Μπιτλς, 1985).
Δολοφονήθηκε από τον εραστή του, τον
Kenneth Halliwell, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Το 1987 ο σκηνοθέτης Στίβεν Φρίαρς γύρισε την ταινία Prick up your Ears που βασίστηκε στα καθέκαστα της ζωής του Όρτον. Πρωταγωνίστησαν οι ηθοποιοί Gary Oldman, Alfred Molina, και Vanessa Redgrave. Το σενάριο το έγραψε ο Άλαν Μπένετ.

Tuesday, January 1, 2008

ΟΙ «ΟΡΝΙΘΕΣ» ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι πρόβες για την παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, την οποία θα παρουσιάσει το «Θέατρο Τέχνης» στο Πεκίνο, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα. Τη θρυλική παράσταση των «Ορνίθων» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Τσαρούχη, μουσική Μάνου Χατζιδάκι, χορογραφία Ζουζούς Νικολούδη θα παρουσιάσει το «Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν», στις 27 Φλεβάρη στο Πεκίνο. Στην αναβίωση της παράστασης η σκηνοθετική επιμέλεια είναι των: Διαγόρα Χρονόπουλου, Κωστή Καπελώνη, Θοδωρή Γράμψα. Επιμέλεια σκηνικών -κοστουμιών: Κατερίνα Σωτηρίου. Μουσική επιμέλεια και διδασκαλία: Θοδωρής Οικονόμου, Μαρίνα Χρονοπούλου. Επιμέλεια χορογραφίας: Μαρίζα Τσίγκα, Βικτωρία Τασοπούλου, Βανέσσα Ανδρικοπούλου. Στην παράσταση παίρνουν μέρος 30 ηθοποιοί του Θεάτρου Τέχνης όπως: Νίκος Μπουσδούκος (Πεισθέτερος), Ηλίας Λογοθέτης (Εποπας), Γιάννης Καρατζογιάννης, Χρήστος Νίνης, Δημήτρης Δεγαΐτης, Κίμων Φιορέτος, Κώστας Βελέντζας κ.ά.

  • Με το έργο «Χάρτινα λουλούδια» του Χιλιανού συγγραφέα Egon Wolff περιοδεύει σε πόλεις της Κρήτης, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Στέλλας Κρανάη, σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνάκη, σκηνικά - κοστούμια Σπύρου Κωτσόπουλου. Μουσική Γιάννη Κιαγιαδάκη. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Λίνα Μπαμπατσιά και Δημήτρης Αγοράς.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ

«Φασουλής - μια ιστορία έρωτα και θανάτου», στο «Φούρνο»

Στο θέατρο «Φούρνος», ο θίασος «Πλεύσις» θα παρουσιάζει κάθε Σάββατο τα μεσάνυχτα, από τις 5/1 μέχρι τις 2/2, με γενικό τίτλο «Σώματα και αντικείμενα σε κίνηση», ένα μεταμεσονύχτιο φεστιβάλ, με έμφαση στη μιμική, στο θέατρο «σιωπής», στο κουκλοθέατρο, στη μαριονέτα, στη σχέση του ηθοποιού - performer με τα αντικείμενα. Νέοι καλλιτέχνες, αλλά και γνωστοί δημιουργοί από το χώρο του σωματικού θεάτρου και του θεάτρου της κούκλας παρουσιάζουν έργα με επίκεντρο το εκφραστικό σώμα. Στις 5/1 το κουκλοθέατρο «ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ», θα παρουσιάσει το έργο «Φασουλής - μία ιστορία έρωτα και θανάτου». Στις 12/1 το θέατρο μαριονέτας «ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ» θα παρουσιάσει «Της μουσικής τα νήματα». Ακολουθούν: 19/1 η ομάδα «MOTUS TERRAE», με το έργο «Aevum 1.1». Στις 26/1 και 2/2 το εργαστήρι «Πλεύσις» με τα έργα «Σ' αγαπώ», «Carusel», «Αναζήτηση», «Τέλσον».
Το έργο της πρώτης βραδιάς, το «Φασουλής - μια ιστορία έρωτα και θανάτου», είναι μια παραδοσιακή καρναβαλική κωμική παράσταση κουκλοθεάτρου, χωρίς κείμενο, με φωνές, ζωντανή μουσική και ήχους, με γιγαντόκουκλες σκαλισμένες σε ξύλο φλαμουριάς. Η παράσταση είναι σχεδιασμένη να παίζεται στο δρόμο, αλλά μπορεί εύκολα να παρουσιαστεί και σε οποιοδήποτε χώρο. Χωρίς κείμενο, με φωνές, ζωντανή μουσική και ήχους, πολύ έντονη δράση και κίνηση. Κατασκευές - ερμηνεία: Στάθης Μαρκόπουλος.

Νύχτες μαριονέτας

Από τις 10/1, κάθε Πέμπτη στις 23.30, στο θέατρο «Επί Κολωνώ», το θέατρο μαριονέτας «Baruti στην άκρη της κλωστής» θα πραγματοποιηθούν οι «Νύχτες μαριονέτας», δηλαδή παραστάσεις κούκλας για ενήλικες. Στις 10/1 η παράσταση τιτλοφορείται «Το μυστήριο της Ανατολής». Δημιουργοί της παράστασης είναι οι Francisco Brito, Βούλα Κούρου, Αλέξης Παπαχατζής. Στις 17/1 ακολουθεί η παράσταση «Στιγμιότυπα». Δημιουργοί της μαριονέτας και των αντικειμένων είναι οι Αλέξης Παπαχατζής, Ερη Κουρτέλη, Φιλιώ Αγριμανάκη, Σταυριάνα Κουσκουβελάκου. Στις 24/1 το «Θέατρο κούκλας» του Τάκη Σαρρή θα παρουσιάσει το έργο «Οι αδέσποτοι». Στις 31/1 το θέατρο κούκλας «Παραμάνα» θα παρουσιάσει το έργο «0202 μηδέν δύο - μηδέν δύο», των Μαρίας Μανάση, Αναστασίας Παραβά, Ευγενίας Μανωλίκα (τιμή εισιτηρίου σε όλες τις παραστάσεις 5 ευρώ). Στο τέλος κάθε παράστασης θα έχει μουσική και dj).

Μ' ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΦΟΡΤΗΓΟ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ

Στο θέατρο «Μεταξουργείο» θα ξαναπαρουσιαστεί (9/1 - 3/2) η μουσικοθεατρική παράσταση «Μ' ένα καράβι φορτηγό», από τη θεατρική ομάδα «Πασπαρτού». Η παράσταση, που σημείωσε επιτυχία στη νησιωτική Ελλάδα και σε φεστιβάλ της Αθήνας και του εξωτερικού (Κύπρος, Γεωργία), βασίζεται σε αληθινή αλληλογραφία ναυτικών και αφηγήσεις καπεταναίων (καπετάνιου Τζώρτζη Μαράττου, ποιήματα του Νίκου Καββαδία, κ.ά.). Το έργο μάς ταξιδεύει απ' το 1940 έως σήμερα. Ναυτικοί και θεατρίνοι έχουν κάτι κοινό, έτσι λέει ο Καββαδίας. Αυτοί οι δύο κόσμοι μαζί μάς ταξιδεύουν, μας συγκινούν, μας κάνουν να ονειρευόμαστε. Τραγούδια ρεμπέτικα μέχρι τζαζ, ζωντανή μουσική, αυτοσχεδιασμοί, βιντεοπροβολές και κυρίως οι αληθινές ναυτικές ιστορίες και τα γράμματα ναυτικών με τις οικογένειές τους συνθέτουν την παράσταση. Μια παράσταση που μας κάνει να δούμε τη θάλασσα όχι από απόσταση, αλλά μέσα από ένα καράβι φορτηγό. Η σκηνοθεσία είναι της Μάνιας Παπαδημητρίου. Επιμέλεια κειμένου: Φρόσω Ζαγοραίου - Μάνια Παπαδημητρίου. Σκηνικά - κοστούμια: Ερωφίλης Πολιτοπούλου. Φωτισμοί: Αλέκου Γιάνναρου. Οπτικό υλικό: Βαγγέλης Ευθυμίου, Κωνσταντίνος Ρούσσος. Αφίσα - εικαστικό υλικό: Ειρήνη Τσιράκη. Πιάνο: Αναστάσης Σαρακατσάνος. Παίζουν: Τάσος Αντωνίου, Φρόσω Ζαγοραίου, Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Μαρία Κόμη - Παπαγιαννάκη, Σαμψών Φύτρος.

ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Το διάβασα στο site του ΚΘΒΕ ότι ολοκληρώθηκε η 2η Συνάντηση Θεάτρων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των καλλιτεχνικών διευθυντών και εκπροσώπων των εθνικών θεάτρων της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Μαυροβούνιου, Ρουμανίας, Σερβίας, Τουρκίας και FYROM. Ύστερα από εκτενή συζήτηση, που συντόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, κ. Νικήτας Τσακίρογλου, αποφασίστηκε η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ Θεάτρων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με θεματικό άξονα το αρχαίο δράμα, καθώς και η ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των θεάτρων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. (περισσότερα…)

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ «ΤΕΧΝΗΣ»: ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ

Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», λόγω σοβαρού κωλύματος, διέκοψε τις παραστάσεις του έργου του Τενεσί Ουίλιαμς «Γυάλινος κόσμος» και θα τις επαναλάβει στις αρχές της άνοιξης. Ομως, ο σημαντικός αυτός θίασος της Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει τις άλλες παραστάσεις του στο θέατρο «Αμαλία». Ετσι, το εναλλασσόμενο πρόγραμμα της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης», από τις 3 έως τις 20/1, διαμορφώνεται ως εξής:

-- Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή (9 μ.μ.), θα παίζεται η «Μόλλυ Σουήνυ», του κορυφαίου Ιρλανδού δραματουργού Μπράιαν Φρίελ, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Νίκου Χουρμουζιάδη, σκηνικά Λίλας Καρακώστα και κοστούμια Παναγιώτη Λαμπριανίδη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Δημοπούλου (Μόλλυ Σουήνυ), Στάθης Μαυρόπουλος (Φρανκ Σουήνυ), Νίκος Λύτρας (δρ Ράις). Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο, με θέμα τη σύγκρουση πραγματικότητας και ψευδαισθήσεων. O Φρίελ χρησιμοποιεί ποικίλους εκφραστικούς τρόπους για να μιλήσει για την αιώνια ιστορία της ανθρώπινης επιθυμίας για ολοκλήρωση, συγχώρεση και αγάπη.

-- Κάθε Σάββατο (9 μ.μ.) και κάθε Κυριακή (7 μ.μ.) θα παίζεται το έργο του Σάκη Σερέφα «Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο». Η ασυνήθιστη παράσταση, όπου πρωταγωνιστούν παλιές φωτογραφίες και ηθοποιοί, σε μια ξενάγηση, με συγκίνηση και χιούμορ, στο παρελθόν της πόλης, ανεβάστηκε σε σκηνοθεσία Κορίνας Χαρίτου, σκηνικά-κοστούμια Μαρίνας Κελίδου, μουσικά σχόλια Κώστα Βόμβολου. Παίζουν: Δημήτρης Ναζίρης, Ελένη Δημοπούλου, Χρήστος Παπαδημητρίου, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου.

-- Κάθε Κυριακή (11.30 π.μ.) παίζεται το έργο της Στέλλας Μιχαηλίδου «Το όνειρο του Ρο». Μια παράσταση για θεατές κάθε ηλικίας, σε σκηνοθεσία-χορογραφία Στέλλας Μιχαηλίδου, σκηνικά-κοστούμια Ολυμπίας Σιδερίδου, μουσική Κώστα Βόμβολου - Μιχάλη Σιγανίδη, φωτισμούς Στράτου Κουτράκη. Παίζουν: Δημήτρης Βάρκας, Χριστίνα Γιαγκούλη, Κυριάκος Δανιηλίδης, Σταύρος Ευκολίδης, Μάριος Μεβουλιώτης, Νανά Παπαγαβριήλ, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου.