Wednesday, December 26, 2007

Η ΛΥΡΙΚΗ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ!

Τι μανία την έχει πιάσει τη Νέα Δημοκρατία και φέρνει κατ' εξακολούθηση διευθυντές για τα κρατικά καλλιτεχνικά ιδρύματα από το εξωτερικό; Διαπίστωσε λειψανδρία στο εσωτερικό και γι' αυτό έχει στρέψει την προσοχή της στην ξένη αγορά; Θα έπρεπε να είμαστε ευχαριστημένοι που στο Εθνικό Θέατρο και στο ΚΘΒΕ έχει Έλληνες διευθυντές! Με την υπόθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τα πράγματα δείχνουν ότι πάμε προς... ξενοποίηση [sic]. Ο 50χρονος αρχιμουσικός κ. Τζιοβάνι Πάκορ αναλαμβάνει τελικά τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία παρέμενε κενή μετά την αποπομπή του κ. Στέφανου Λαζαρίδη το περασμένο καλοκαίρι. Σε σχετική ανακοίνωσή του προς τους εργαζομένους του θεάτρου ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος αναφέρει ότι ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης υπέγραψε την απόφαση διορισμού την περασμένη Πέμπτη ενώ ο ίδιος ο νέος διευθυντής παρακολούθησε την πρεμιέρα της όπερας του Πουτσίνι «La Βoh me» την Παρασκευή στο Ολύμπια. Ο κ. Πάκορ γεννήθηκε το 1957 στην Τεργέστη από ιταλό πατέρα και ελληνίδα μητέρα. Σπούδασε βιολί στη γενέτειρά του και διεύθυνση ορχήστρας στη Βιέννη. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Βέρντι της Τεργέστης, ενώ από το 2002 ως σήμερα κατείχε τη θέση του καλλιτεχνικού συντονιστή του Οργανισμού της Αρένα της Βερόνας. Ως αρχιμουσικός έχει διευθύνει σε διάφορα θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης (Φεστιβάλ του Μπρέγκεντς, Πίζα, Φλωρεντία, Γκρατς κ.ά.).

Αμφι-Θέατρο, θ. Αθηνών, Σκαραβαίοι, Ακτίς Αελίου


Άρχισαν στο «Αμφι-Θέατρο», στη σκηνή «Λήδα Τασοπούλου», οι παραστάσεις του «Βυσσινόκηπου» του Τσέχοφ, σε μετάφραση Λυκούργου Καλλέργη, σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Γιάννη Αναστασόπουλου, φωτισμούς Μελίνας Μάσχα. Στη διανομή: Πέτρος Φυσσούν, Δήμητρα Χατούπη, Νίκος Χαραλάμπους, Γιώργος Βελέντζας, Νίκη Τουλουπάκη, Θανάσης Κουρλαμπάς, Γιώργος Μπούγος, Μαρίνα Ασλάνογλου, Βασίλης Πουλάκος, Γιούλικα Σκαφιδά, Ελίνα Μάλαμα, Λευτέρης Πολυχρόνης. Είναι γνωστή η διένεξη που υπήρξε μετά από την παγκόσμια πρώτη του έργου (1904) ανάμεσα στον συγγραφέα και στον σκηνοθέτη Κωνσταντίν Στανισλάφσκι. Ο Τσέχοφ θεωρούσε το έργο του κωμωδία. Ο Στανισλάφσκι το είχε παρουσιάσει με έντονη δραματικότητα. Είναι γνωστές επίσης οι προτάσεις νεότερων σκηνοθετών που ρέπουν άλλοτε προς τη μια και άλλοτε προς την άλλη κατεύθυνση. Ο Σπύρος Ευαγγελάτος προσπαθεί να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στις δύο κατευθύνσεις, όπου το λυρικό και το δραματικό να εναρμονίζονται με το σκωπτικό και το χιουμοριστικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις 220 σκηνοθεσίες του είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζει ένα έργο του Τσέχοφ, τον οποίο ωστόσο θαύμαζε από παιδί
Για την προβολή του σύγχρονου ελληνικού θεατρικού έργου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο θέατρο «Αθηνών» παίζονται πρωτοπαρουσιαζόμενα έργα. Πρώτο το έργο του Μιχάλη Άνθη «Ο χρόνος έρχεται στην ώρα του!», σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη, σκηνικά Τίτης Κυριακίδου που θα παίζεται μέχρι τέλος του Γενάρη. Παίζουν: Αλέκος Συσσοβίτης, Παναγιώτα Βλαντή.
Ο θίασος «Σκαραβαίοι» παρουσιάζει κάθε Δευτέρα και Τρίτη, το έργο «Ο διάολος στην μποτίλια», στο χώρο «Έκβασις» (Δεληγιάννη 5, πίσω από το Πάντειο). Πρόκειται για πέντε παραμύθια της Μάνης, σε δραματοποίηση - σκηνοθεσία Κώστα Ν. Φαρμασώνη, σκηνικά Κώστα Κουρμουλάκη, κοστούμια Εμμανουέλας Κρουκόβσκι - Τζωρτζίνας Κωστοπούλου, μουσική Γιάννη Ψειμάδα, κινησιολογία Βασίλη Μυριανθόπουλου. Παίζουν: Ζ. Κληματσάκη, Δ. Ποταμίτης, Β. Κουκούτση, Κ. Αυλωνίτης, Γ. Νικολάου, Δ. Λύρας, Χ. Πλατανιώτη, Ν. Φραγκιουδάκης.
Ο θίασος «Ακτίς Αελίου» στη Θεσσαλονίκη (Χριστοπούλου 12, τηλ: 2310-229.249) παρουσιάζει το έργο της Σάρα Κέιν «Blasted» (Έλεος). Η μετάφραση είναι της Αθηνάς Παραπονιάρη, η σκηνοθεσία του Θωμά Βελισσάρη. Το έργο εκτυλίσσεται σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Ο Ιαν, τοπικός δημοσιογράφος, προσπαθεί να αποπλανήσει και μετά βιάζει την Κέιτ, μια αφελή και μάλλον απλοϊκή νέα γυναίκα. Το έργο γίνεται σχεδόν εφιαλτικό, όταν ξαφνικά στο δωμάτιο εμφανίζεται ένας στρατιώτης με όπλο. Σκηνικό-κοστούμια Βαγγέλης Ξόνογλου, μουσική Γαβρίλης Χρυσικόπουλος. Παίζουν: Γιώργος Κολοβός, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Μάρα Τσικάρα.