Sunday, October 28, 2007

Tejas Verdes ...ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ

Μια θεατρική παράσταση, αφιερωμένη στα θύματα των βασανιστηρίων, ξεκινά στις 3 Νοέμβρη στο χώρο ενός πραγματικού συνεργείου στον Κεραμεικό, με ταυτόχρονη έκθεση ντοκουμέντων και βίντεο. Τίτλος του έργου «Tejas Verdes», συγγραφέας είναι ο Ισπανός και πολυβραβευμένος, Fermin Cabal. Η σκηνοθεσία είναι της Γιολάντας Μαρκοπούλου. Στη Χιλή του 1973, το «Tejas Verdes», ένα παλιό ξενοδοχείο στο Σαν Αντόνιο λίγο έξω από το Σαντιάγκο, μεταβάλλεται σε ένα από τα πιο φρικτά κέντρα βασανιστηρίων.
Ο Fermin Cabal, καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Τέχνης στη Μαδρίτη, και Δραματουργίας στο πανεπιστήμιο του Κεντ, διαλέγει πέντε γυναίκες από το πλήθος των βασανισθέντων που πέρασε από το παλιό ξενοδοχείο, για να καταγράψει μιαν ανεπανάληπτη εμπειρία και να σχολιάσει ένα απάνθρωπο γεγονός. Πρόκειται για μια κραυγή αληθινή και θαρραλέα, μια διαμαρτυρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αφυπνίζει και δικές μας μνήμες. Ανάμεσα στις ηρωίδες, πρωταγωνιστεί μια κοπέλα, η οποία απήχθη και δολοφονήθηκε αμέσως μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Σαλβατόρ Αλιέντε.

Μετάφραση Εύης Στάθη, σκηνικά - κοστούμια Αλεξάνδρας Σιάφκου, μουσική Αλκη Κόλλια, επιμέλεια κίνησης Αντιγόνης Γύρα. Παίζουν: Μαρία Αιγινίτου, Βιολέτα Γύρα, Ρένα Κυπριώτη, Τάνια Παλαιολόγου και Δανάη Ρούσσου.

Ενας γνήσιος Λατινοαμερικανός μουσικός, ο διάσημος Χιλιανός τραγουδοποιός Angel Parra, θα παίξει με την κιθάρα του και θα τραγουδήσει αντιστασιακά χιλιανά τραγούδια, μόνο στην πρεμιέρα του έργου, μετά την παράσταση. (Ριζοσπάστης, 28/10/2007)

No comments: