Monday, October 29, 2007

Κεντρικός ήρωας ένα ψυγείο!


Άγνωστος μου ήταν ως θεατρικός συγγραφέας, αλλά γνωστός ως σκιτσογράφος. Όμως είναι μια ευκαιρία, που μου δίνεται με την πρωτοβουλία του Μανδραγόρα, να παρακολουθήσω μια παράσταση με ένα άγνωστο σε μένα έργο του, στο θέατρο Πορεία Τρικόρφων 3-5 & Γ΄ Σεπτεμβρίου (Τηλ.: 210-8210991, κάθε Τρίτη και Τετάρτη 9.15 μ.μ. Για τους φίλους του Μανδραγόρα τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ το άτομο (ενημερώνετε απλώς στο ταμείο).

ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ του Αργεντινού θεατρικού συγγραφέα Raul Damonte Botana, γνωστότερου στο ευρύ κοινό με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Copi.

Μια αντισυμβατική και «προκλητική» κωμωδία με φόντο το παράλογο της σύγχρονης εποχής, αλλά και τις αγκυλώσεις ενός αυταρχικού κόσμου που μας περιβάλλει. Έργο με πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης αποτελεί πραγματικό άθλο για τον ηθοποιό που αναλαμβάνει να ζωντανέψει ετερόκλητους ήρωες: η μητέρα, η γκουβερνάντα, η θυρωρός και ο σατράπης σύζυγός της, η σκυλίτσα, ο εκδότης του, η ψυχίατρος θα εμπλακούν στα δίχτυα μιας παράστασης που ισορροπεί ανάμεσα στο τέχνασμα, το πυροτέχνημα, την εφευρετικότητα, το ψέμα, την ειλικρίνεια, το πάθος και το συναίσθημα.

Κεντρικός ήρωας ένα ψυγείο, δώρο πεντηκοστών γενεθλίων της μητέρας προς τον/την Α., συγγραφέα τραβεστί -και πρώην μανεκέν. Συνεχείς μεταμορφώσεις, διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικά φύλα, διαφορετικές προσωπικότητες και καταστάσεις.

Το Ψυγείο που ανέβηκε με επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο του Chaillot στο Παρίσι, είχε εξαιρετικές κριτικές από το γαλλικό τύπο: «Μια δουλειά που καταπλήσσει, Μια έκρηξη ελευθερίας με ένα φωτοστέφανο χόρτου και μαριχουάνας, μια αποχαλίνωση ιδεολογικών, σεξουαλικών, καλλιτεχνικών χάπενινγκ, μια μέθη λεηλασίας, μεταμφιέσεων και αντιστροφών», σημείωναν στην εφημερίδα LE MONDE, ενώ η HUMANITE συμπλήρωνε: «Ακόμη κι αν το ψυγείο μοιάζει σε βαθμό παρεξηγήσεως με φέρετρο, τα πάντα σ’ αυτήν την παράσταση είναι αφορμή για εκρήξεις γέλιου, μια ατμόσφαιρα σχολικής σκανταλιάς»

Ο Raul Damonte Botana, γεννήθηκε στην Αργεντινή, πέρασε τα περισσότερα χρόνια της νεότητάς του στο Μοντεβιδέο, δημοσίευσε σκίτσα του στην εφημερίδα του πατέρα του και στο σατιρικό περιοδικό «Tia Vicenta». Η πολιτική δράση του πατέρα του οδήγησε την οικογένεια σε μετακινήσεις σε Ουρουγουάη, Αϊτή, Νέα Υόρκη. Ο Copi, επέλεξε να εγκατασταθεί οριστικά στο Παρίσι όπου διακρίθηκε σαν καρτουνίστας σε γαλλικές εφημερίδες («Nouvel Observateur», κ. ά.) Μαζί με τους Αραμπάλ, Τοπόρ και άλλους συμμετείχε και δραστηριοποιείτο σε συλλογικές καλλιτεχνικές και πολιτικές δράσεις, σχολιάζοντας με πρωτοποριακό τρόπο την εποχή του. Πέθανε το 1987 σε ηλικία μόλις 48 χρόνων. Η τέχνη παραμένει ζωντανή σε ολόκληρο τον κόσμο και τα έργα του γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στο Θέατρο Πορεία Τρικόρφων 3-5 & Γ΄ Σεπτεμβρίου (Τηλ.: 210-8210991) κάθε Τρίτη και Τετάρτη 9.15 μ.μ. ανέβηκε από τις 23 Οκτωβρίου 2007 σε μετάφραση του Δημήτρη Οικονομίδη, σκηνοθεσία της Esther Andre Gonzalez, βοηθός σκηνοθέτη: Ανατολή Αθανασιάδου, σκηνικά-κοστούμια Χρήστος Κωνσταντέλλος, Μουσική: Ορέστης Καμπερίδης, Φωτισμοί: Αλέξης Πηλός

Τους ρόλους του/της Α. και της μητέρας ερμηνεύει ο Δημήτρης Οικονομίδης, της Γολιάθας, του ντετέκτιβ και τις φωνές του εκδότη, της δοκτορέσσας Φρόϋντ και της μητέρας ερμηνεύει ο Γιάννης Στεφόπουλος. Χορός –τραγούδι και στο ρόλο της Κερβέρας: Γιάννης Φίλιας

1 comment:

Κωνσταντινιδης Νεκταριος-Γεωργιος said...

καλησπερα και συγχαρητηρια για το υπεροχο blog
Ενα αφιερωμα για τον Copi υπαρχει στο θεατρικο περιοδικό "Φουαγιέ"
Το εχω επιμεληθει εγω στα πλαισια της διατριβης μου επανω στη δραματουργια του